Kerta.hu

Kerta település szennyvízkezelésének megoldására, egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítésére Kerta Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alapból és hazai költségvetési előirányzatból 154.999.985 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott 2017. július 01-én.

Az önkormányzatnak 39.237.390 Ft saját forrást kellett biztosítani, amely a  község költségvetéséből és a lakossági hozzájárulásokból tevődött össze.

Figyelembe véve a térség földrajzi adottságait és a lélekszámot az összegyűjtött szennyvizet helyi, házi kisberendezésekkel tisztítjuk meg, a tisztított szennyvizet helyben elszikkasztjuk.

A házi szennyvíztisztítóra kidolgozott technológia komplex megoldást nyújt a kommunális szennyvíz tisztítására, energiatakarékos.

A kivitelezés során 95 háztartás, az Általános iskola, Óvoda, Orvosi rendelő, önkormányzati lakás szennyvízkezelése oldódott meg a berendezések telepítésével.

A fenntartási kötelezettség időtartama alatt 5 évig az önkormányzat köteles az előírások betartásával üzemeltetni a berendezéseket.

A biológiai szennyvíztisztító kisberendezések telepítése 2018. május elején kezdődött és 2019. decemberben fejeződött be. A vízminőség vizsgálatához három monitoring kút fúrására is sor került, melyet a Vízügyi Hatóság engedélyezett.

          

A projekt a településen élők egyik legnagyobb problémájára adott megoldási lehetőséget.

Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását!

eloforrasbanner1